ИНФО сайта
  • Пользователи: 2+0
  • Новости: 1665+0
  • Комментарии: 0+0

Вход на сайт


  

  • Недосконалі державні web-ресурси: в яку вартість вони обходяться українцям?

    Опубликовал: AlexT в Интернет новости Украины - Вс, 25 августа 2013

    Недосконалі державні web-ресурси: в яку вартість вони обходяться українцям?Необхідність розробки і захисту сайтів державних органів влади складно поставити під сумнів, оскільки вона вже давно є обов'язковою складовою організації демократичного суспільства та однією з умов реалізації права громадян на інформацію. Зрозумілим є і те, що така процедура вимагає фінансування. Однак, в яких обсягах? Чому на державних сайтах досі міститься незліченна кількість технічних помилок і недопрацювань, вже не кажучи про змістове наповнення електронних ресурсів?..

    Досліджуючи законодавчу базу, знаходимо підтвердження тому, що саме за рахунок коштів бюджету відбувається фінансування криптографічного захисту інформації, про що свідчить четвертий пункт пояснювальної записки на сайті Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України. Згідно з переліком документів на цьому ж веб-сайті, фінансування такого захисту здійснюється щорічно відповідно до розпорядження Кабміну від 13 грудня 2001 р. N 572-р. Створення сайтів Луцьк Однак, це розпорядження з поміткою «для службового користування» перебуває в обмеженому доступі.

    Тим не менш, навіть звичайний користувач наштовхнеться на ряд збоїв, що унеможливлює отримання інформації. Не потрібно далеко ходити: візьмемо, до прикладу, сайт ВРУ. На відміну від електронних ресурсів більшості міських рад, які навіть не потребували розробки, бо були створенні з готового шаблону, він здатен потішити своєю структурою та можливостями. Однак, варто натиснути на розділ «Информационные ресурсы», а тоді перейти за першим посиланням «Веб-сайты комитетов Верховной Рады Украины» - і ми отримуємо технічну помилку:
    Недосконалі державні web-ресурси: в яку вартість вони обходяться українцям?

    Окрім цього, наш експерт акцентує увагу на вартості впровадження системи веб-сайту Верховної Ради:
    Недосконалі державні web-ресурси: в яку вартість вони обходяться українцям?

    А ось візьмемо, зокрема, сайт Бориспільської міської ради. Варто зазначити, що державних сайтів, створених за аналогічним принципом, більшість. Ми звернулися до ІТ-спеціаліста, щоби отримати його оцінку. Виявилося, такий сайт вартує копійки.
    Недосконалі державні web-ресурси: в яку вартість вони обходяться українцям?

    І дійсно, спробуємо пошукати в Google компанії, які готові зайнятися розробкою й захистом сайту. За першим посиланням натрапляємо на компанію eL'Dom. На веб-сторінці репрезентовані зразки створюваних ними сайтів, а також сума оплати послуг. Створення сайту за готовим шаблоном - ось якраз те, про що нам і потрібно дізнатися. Вартість - починаючи від 570 грн. Погодьтеся, це, все ж таки, не тисячі доларів.
    Недосконалі державні web-ресурси: в яку вартість вони обходяться українцям?

    До того ж, створення сайту за першою і найдешевшою схемою передбачає дворівневий захист безпеки.
    Недосконалі державні web-ресурси: в яку вартість вони обходяться українцям?

    Днями інтернет-видання proIT опублікувало ТОП-10 незахищених сайтів органів влади (внаслідок перевірки ІПУ державних порталів ). Серед них, яким би іронічним не здався такий результат, виявився й електронний ресурс Державної служби України з питань захисту персональних даних.
    Недосконалі державні web-ресурси: в яку вартість вони обходяться українцям?

    Зрештою, виникає логічне питання, якщо, згідно з законом, кошти на фінансування виділені, то чому досі існує стільки проблем? InternetUA відправило запити в уряд та Міністерство фінансів, аби отримати відповідь, скільки ж, все-таки, було витрачено коштів на створення й утримання державних порталів у минулому й поточному роках. Але відповіді ми й досі чекаємо.

    Заступник голови ІПУ Олексій Шевченко, в свою чергу, наголошує на тому, що розробка одного порталу для всіх органів влади була б значно ефективнішою та більш вигідною з точки зору фінансових затрат. При чому, виправлення технічної помилки відбувалося б одинично, а на решті копій варто було б лиш натиснути клавішу «оновити до останньої версії».

    «Разработать единый сайт намного дешевле, чем разрабатывать десятки тысяч сайтов, ведь у нас есть сайты у всех судов, министерств, областных и городских советов, а с нынешними тенденциями развития интернета, скоро прогресс дойдет и до сельских советов. Хочу обратить внимание, что уже у некоторых сельсоветов есть сайты в зоне .gov.ua, например. В случае с разработкой единого сайта, уменьшаются суммы на разработку и поддержку (системную), останутся лишь строки расходов на заполнение и обновление информации. Да и власти нужно серьезно пересмотреть аспекты IT-безопасности, чтобы не было повторений тех событий, которые были в связи с ситуацией вокруг EX.UA. Ведь, если не работают главные государственные сайты, это бьет по имиджу и престижу страны.
    В рамках конференции, призванной обратить внимание на то, что в Украине нет своего бесплатного программного обеспечения, и предложить его создание, я познакомился с человеком из Симферополя, который работает на Microsoft и параллельно занимается обслуживанием одного из местных советов. Он мне рассказал о том, что у него сейчас заказали сайт для одного из местных советов, что стоит это порядка 500$, при этом объяснил, что требования заказчиков таковы, что необходимо будет поставить бесплатный движок типа joomla или WordPress, и дальше его дорабатывать. Группа наших экспертов уже показывала уязвимости всех версий движка WordPress, начиная от 3.5.1 и ранее. В результате чего мы имеем дополнительные расходы на создание сайта, потенциальную опасность его взлома и дополнительные расходы на исправление результатов взлома. Напомню, в случае с единым сайтом для всех государственных структур, исправляется сайт лишь в одном месте, а на всех его копиях лишь жмется кнопка «Обновить до последней версии».
    Какова стоимость создания сайта для государственного учреждения в среднем? Если сейчас мы говорим про «стандартный» государственный веб-сайт какой-то службы, то обойдется он приблизительно в 5000 грн. Но, как я уже говорил раньше, нужно создать безопасную платформу (CMS), а уже на её базе создавать необходимое количество сайтов, такой подход позволит весомо сэкономить средства».

    Окрім того, складно оминути й той аспект, що під час пошуків інформації на таких порталах, можна довго блукати в нетрях, але так нічого й не знайти. Державні сайти часто не містять ані контактних даних високопосадовців, ані належної бази документів і звітів, ані даних про розміри бюджетів. Раніше ми писали, «про що мовчать сайти українських державних органів». Розробка веб сайтів Луцьк результати дослідження Transparency International продемонстрували, що більшість державних структур ігнорують вимогу прозорості в розподілі фінансових ресурсів. Також варто нагадати, що концепцію розвитку електронного урядування в Україні Кабінет Міністрів схвалив ще у 2011 році. І хоча її кінцева реалізація розрахована до 2015 року, у чинній нормативно-правовій базі й до цього часу відсутнє офіційне визначення таких базових понять як «е-уряд», «е-урядування», «е-демократія», «інформаційне суспільство». Водночас, очевидним є те, що реалізація вищезгаданої концепції передбачає значно більше, ніж створення інтернет-порталу органу державної та місцевої влади.
    Національний інститут стратегічних досліджень при Президенті України опублікував аналітичну записку про аналіз відображення української культури на веб-сайтах обласних держадміністрацій, під час якого було виявлено ряд недоліків, як от: складність пошуку інформації, недостатнє інформаційне наповнення і цілковита його відсутність з окремих сфер.
    Важко повірити, що кошти, передбачені законом на розробку і захист електронних ресурсів державних органів влади, реалізовуються за призначенням, але натомість результат підміняється його відсутністю - як от технічними збоями й інформаційною порожнечею.

    Календарь

    «    Апрель 2024    »
    ПнВтСрЧтПтСбВс
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
     

    Архив новостей

    Нас интересует

    Кто ваш провайдер?

    ОКей Интернет
    КС Паутина
    Киевстар
    Основа
    Другой

     

    Ключевые слова

    Требуется для просмотраFlash Player 9 или выше.

    Показать все теги